EDUKASI HIDUP SEHAT DAN BAHAGIA DENGAN ASUPAN GIZI YANG TEPAT PADA PEREMPUAN MENOPAUSE
Community Development Journal
View Archive InfoField | Value | |
Title |
EDUKASI HIDUP SEHAT DAN BAHAGIA DENGAN ASUPAN GIZI YANG TEPAT PADA PEREMPUAN MENOPAUSE
|
|
Creator |
Budury, Syiddatul
Fitriasari, Andikawati Khamida |
|
Subject |
Lansia, Gizi, Menopause
|
|
Description |
Estrogen and progesterone decreasing during menopause phase. It caused psychological problems such as anxiety and depression. Emotional problems like afraid of getting old, unattractive, sleep disorder, easily getting upset, feeling pressured without knowing why, afraid of not being loved by her spouse, her children and being abandoned. There are helathy food that contains fotoestrogen where it could be estrogen substitute in body durung menopause. This community service aims to give education and consultation about healthy food during menopause to make post menopause women healthier and happier. This service was followed by elderly women who join Griyo Lansia community in Kepuh Kiriman Village, Waru Sidorajo. The methode was giving health education supported by booklet. And the result showed that elderly people have a good knowledge and knowing what kind of healthy food that good to consume. Pada fase menopause, menurunnya hormon estrogen dan progesteron dapat menimbulkan berbagai gejala psikologis ditandai depresi, cemas. Gangguan emosi berupa rasa takut menjadi tua dan tidak menarik, sulit tidur, mudah marah, sangat emosional, merasa tertekan dan sedih tanpa diketahui sebabnya, rasa takut kehilangan suami, anak dan ditinggalkan sendiri. Beberapa makanan yang mengandung fitoestrogen mampu menambah estrogen yang berkurang karena penuaan. Tujuan pengabdian masyarakat ini adalah memberikan pemahaman tentang asupan gizi yang sesuai untuk fase menopause sehingga wanita yang menopause bisa hidup lebih sehat dan bahagia. Kegiatan ini diikuti oleh lansia yang tergabung di komunitas Griyo Lansia Abiyoso di Desa Kepuh Kiriman, Waru Sidoarja. Edukasi dilakukan dengan penyuluhan dan dibantu dengan booklet. Lansia menjadi lebih mengetahui dan paham mengenai jenis makanan yang sehat dan baik untuk mereka konsumsi. |
|
Publisher |
UNUSA Press
|
|
Date |
2020-07-03
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer-reviewed Article |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
https://journal2.unusa.ac.id/index.php/CDJ/article/view/1216
10.33086/cdj.v4i1.1216 |
|
Source |
Community Development Journal; Vol. 4 No. 1 (2020): Community Development Journal
Community Development Journal; Vol 4 No 1 (2020): Community Development Journal 2580-5290 2580-5282 10.33086/cdj.v4i1 |
|
Language |
eng
|
|
Relation |
https://journal2.unusa.ac.id/index.php/CDJ/article/view/1216/1106
|
|
Rights |
Copyright (c) 2020 Syiddatul Budury
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0 |
|