Record Details

EDUKASI HIDUP SEHAT DAN BAHAGIA DENGAN ASUPAN GIZI YANG TEPAT PADA PEREMPUAN MENOPAUSE

Community Development Journal

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title EDUKASI HIDUP SEHAT DAN BAHAGIA DENGAN ASUPAN GIZI YANG TEPAT PADA PEREMPUAN MENOPAUSE
 
Creator Budury, Syiddatul
Fitriasari, Andikawati
Khamida
 
Subject Lansia, Gizi, Menopause
 
Description Estrogen and progesterone decreasing during menopause phase. It caused psychological problems such as anxiety and depression. Emotional problems like  afraid of getting old,  unattractive, sleep disorder,  easily getting upset,  feeling pressured without knowing  why, afraid of  not being loved by her spouse,  her children and being abandoned. There are helathy food that contains fotoestrogen where it could be estrogen substitute in body durung menopause. This community service aims to give education and consultation about healthy food during menopause to make post menopause women healthier and happier. This service was followed by elderly women who join Griyo Lansia community in Kepuh Kiriman Village, Waru Sidorajo. The methode was giving health education supported by booklet. And the result showed that elderly people  have a good  knowledge and knowing what kind of healthy food  that good to consume.
 
Pada fase menopause, menurunnya hormon estrogen dan progesteron dapat menimbulkan berbagai gejala psikologis ditandai depresi, cemas. Gangguan emosi berupa rasa takut menjadi tua dan tidak  menarik,  sulit  tidur,  mudah  marah,  sangat  emosional, merasa tertekan dan sedih tanpa diketahui sebabnya, rasa takut kehilangan suami, anak dan ditinggalkan sendiri. Beberapa makanan yang mengandung fitoestrogen mampu menambah estrogen yang berkurang karena penuaan. Tujuan pengabdian masyarakat ini adalah memberikan pemahaman tentang asupan gizi yang sesuai untuk fase menopause sehingga wanita yang menopause bisa hidup lebih sehat dan bahagia. Kegiatan ini diikuti oleh lansia yang tergabung di komunitas Griyo Lansia Abiyoso di Desa Kepuh Kiriman, Waru Sidoarja. Edukasi dilakukan dengan penyuluhan dan dibantu dengan booklet. Lansia menjadi lebih mengetahui dan paham mengenai jenis makanan yang sehat dan baik untuk mereka konsumsi.  
 
Publisher UNUSA Press
 
Date 2020-07-03
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article
 
Format application/pdf
 
Identifier https://journal2.unusa.ac.id/index.php/CDJ/article/view/1216
10.33086/cdj.v4i1.1216
 
Source Community Development Journal; Vol. 4 No. 1 (2020): Community Development Journal
Community Development Journal; Vol 4 No 1 (2020): Community Development Journal
2580-5290
2580-5282
10.33086/cdj.v4i1
 
Language eng
 
Relation https://journal2.unusa.ac.id/index.php/CDJ/article/view/1216/1106
 
Rights Copyright (c) 2020 Syiddatul Budury
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0