Record Details

UTILIZATION OF Azollasp FLOUR IN FISH FEED NILA GIFT(Oreochromis sp.)

Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title UTILIZATION OF Azollasp FLOUR IN FISH FEED NILA GIFT(Oreochromis sp.)
PEMANFAATAN TEPUNG Azollasp PADA PAKAN IKAN NILA GIFT (Oreochromis sp.)
 
Creator Aprilia, Kristin
Siswarini, Siswarini
 
Subject Azollasp, Altenatif feed, Orechromis sp. FCR
 
Description Azolla sp. which has been regarded as a weed by farmers were able to put to good use. The utilization associated with protein content Azolla sp. is quite high, 24%. In addition digestibility value of these plants is also good. In this study tested the use of flour Azolla on tilapia fish feed gift with different percentages. The results of this study showed the best percentage Azolla sp. powder is 30% by value - average feed conversion ratio of 3.44% (P1) and 4.04% (P2) with the average value of the specific growth of 6.26%. This result indicates that the Azolla sp. flour can be used as an alternative feed ingredient in fish NilaGift (Orechromis sp.)
Azolla sp. yang selama ini dipandang sebagai gulma oleh petani ternyata mampu dimanfaatkan dengan baik. Pemanfaatan tersebut terkait dengan kandungan protein Azolla sp. yang cukup tinggi yaitu 24%. Selain itu nilai kecernaan dari tanaman ini juga baik. Dalam penelitian ini menguji pemanfaatan tepung Azolla sp. pada pakan ikan Nila gift dengan prosentase yang berbeda-beda. Hasil dari penelitian ini menunjukan prosentase terbaik tepung Azolla sp yaitu 30% dengan nilai rata – rata konfersi pakan 3,44% (P1) dan 4,04% (P2) dengan nilai rata-rata pertumbuhan spesifik 6,26%. Hasil ini menunjukan bahwa tepung Azolla sp. dapat dijadikan alternatif bahan pakan pada ikan Nila Gift(Orechromissp.).
 
Publisher Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
 
Date 2016-04-18
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article
 
Format application/pdf
 
Identifier https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/296
10.5281/jsapi.v7i1.296
 
Source Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 7 No. 1 (2016): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 01-04
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 7 No 1 (2016): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 01-04
2503-2283
2086-3861
10.5281/jsapi.v7i1
 
Language ind
 
Relation https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/296/290
 
Rights Copyright (c) 2016 Kristin Aprilia, Siswarini Siswarini
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0