PROCESS BOILED FISH FLYING FISH (Decapterus sp) IN JANGKAR VILAGE DISTRICT SITUBONDO.
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan
View Archive InfoField | Value | |
Title |
PROCESS BOILED FISH FLYING FISH (Decapterus sp) IN JANGKAR VILAGE DISTRICT SITUBONDO.
PROSES PEMINDANGAN IKAN LAYANG (Decapterus sp) DI DESA JANGKAR KABUPATEN SITUBONDO. |
|
Creator |
Junianingsih, Ika
|
|
Subject |
boiled fish, Decapterus sp
pemindangan ikan, Decapterus sp |
|
Description |
The purpose of this research is to know the traditional treatment processes, prinsi principles fish processing boiled and boiled fish economic value. The method used in this study is observation, interview and participation. These results indicate that the boiled fish processing are as follows. 1) Receipt of raw materials, 2) storage, 3) sorting, 4) washing, 5) the restructuring and salting, 6) preparation, 7) boiling, 8) cooling, 9) transportation, 10) marketing. Principles of boiled fish processing are as follows. 1) washing the fish, 2) the preparation of fish, 3) the preparation of container, 4) salting fish, 5) boiling fish. The economic value of the business pemindangan fish is as follows. profit of Rp. 437 160 000 / year, the value of ratio R / C amounting to 1,448% and the ROI of 14.48. In the process the fish pemindangan expected to improve sanitation and hygiene, especially in environmental sanitation. At the time of the washing process needs to be repeated washings so that the product really awake quality. Regarding the profits earned by the business unit pemindangan this flying fish, should continue to improve the quality of the fish being processed, so that profits continued to increase from year to year.
Tujuan dari penelitian adalah untuk mengatahui proses pengolahan tradisonal, prinsi-prinsip pengolahan ikan pindang dan nilai ekonomi ikan pindang. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah observasi, wawancara dan partisipasi. Hasil penelitian ini menunjukan bahwa pengolahan ikan pindang adalah sebagai berikut. 1) Penerimaan bahan baku, 2) penyimpanan, 3) sortasi, 4) pencucian, 5) penataan dan penggaraman, 6) penyusunan, 7) perebusan, 8) pendinginan, 9) pengangkutan, 10) pemasaran. Prinsip-prinsip pengolahan ikan pindang adalah sebagai berikut. 1) pencucian ikan, 2) penyusunan ikan, 3) persiapan wadah, 4) penggaraman ikan, 5) perebusan ikan. Nilai ekonomi dari usaha pemindangan ikan adalah sebagai berikut. keuntungan sebesar Rp. 437.160.000 / tahun, nilai Rasio R/C sebesar 1.448 % dan nilai ROI sebesar 14,48. Dalam proses pemindangan ikan diharapkan meningkatkan sanitasi dan higienis terutama pada sanitasi lingkungan. Pada saat proses pencucian perlu adanya pencucian yang berulang-ulang agar produk yang dihasilkan benar-benar terjaga kualitasnya. Mengenai keuntungan yang didapat oleh unit usaha pemindangan ikan layang ini, sebaiknya terus ditingkatkan kualitas ikan yang sedang diproses, agar laba yang diperoleh terus meningkat dari tahun ketahun. |
|
Publisher |
Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
|
|
Date |
2015-04-14
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer-reviewed Article |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/286
10.5281/jsapi.v6i1.286 |
|
Source |
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 6 No. 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 64-72
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 6 No 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 64-72 2503-2283 2086-3861 10.5281/jsapi.v6i1 |
|
Language |
ind
|
|
Relation |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/286/274
|
|
Rights |
Copyright (c) 2015 Ika Junianingsih
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
|