Record Details

THE PROCESS OF FREEZING FISH FILLETS ANGGOLISHAPE “SKIN ON” CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO, EAST JAVA

Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title THE PROCESS OF FREEZING FISH FILLETS ANGGOLISHAPE “SKIN ON” CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO, EAST JAVA
PROSES PEMBEKUAN FILLET IKAN ANGGOLI BENTUK SKIN ON DI CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO JAWA TIMUR
 
Creator Sandra, Lovi
Riayah, Husnur
 
Subject Freezing, anggoli fish, fillets, skin on.
Pembekuan, ikan anggoli, fillet, skin on.
 
Description The purpose of this study was to determine the direct range of the freezing process Anggoli fish fillet products (Pristipomoides multidens) in the shape of skin on (SKO) held at Jay Bee Seafoods CV Probolinggo, East Java. The research was conducted in January to April 2014. The method used in this research is the survey method, the primary data is taken through observation, interviews, documentation and direct participation in the field. Secondary data was collected through literature. The data were analyzed descriptively. Fish freezing process Anggoli (p.multidens) in the form of skin on (SKO) carried out in CV Bee Jay Probolinggo include the following stages: 1) Acceptance of raw materials; 2) sorting I; 3) weighing I; 4) shelter; 5) cleaning the fish scales; 6) washing II; 7) the fillet; 8) the lifting of thorns; 9) trimming; 10) sorting of products; 11) washing III; 12) packaging and vacuum process; 13) freezing, 14) detection products, 15) packing; 16) storage; and 16) export. Raw materials in fish fillet products Anggoli form of skin on Cv. Jay Bee Seafoods in the form of fresh, whereas the auxiliary materials used are water and ice.
Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui secara langsung rangkaian proses  pembekuan produk fillet ikan Anggoli  (Pristipomoides multidens) dalam  bentuk skin on (SKO) yang dilaksanakan di CV Bee Jay Seafoods Probolinggo Jawa Timur. Penelitian dilaksanakan pada bulan Januari sampai dengan April 2014. Metode yang digunakan dalam peneltian ini adalah  adalah metode survey, data primer diambil melalui observasi, wawancara, dokumentasi serta partisipasi langsung di lapangan. Sedangkan data sekunder dikumpulkan melalui studi pustaka. Analisis data dilakukan secara deskriptif. Proses pembekuan ikan Anggoli (p.multidens) dalam bentuk skin on (SKO)  yang dilaksanakan di CV Bee Jay Probolinggo meliputi tahapan sebagai berikut: 1) Penerimaan bahan baku; 2) sortasi I; 3) penimbangan I; 4) penampungan; 5) penyisikan; 6) pencucian II; 7) pemfilletan; 8) pencabutan duri; 9) trimming; 10) sortasi produk; 11) pencucian III; 12) pengemasan dan pemvacuman; 13) pembekuan, 14) pendeteksian produk,  15) packing, 16) penyimpanan dan ekspor. Bahan baku pada produk fillet ikan Anggoli bentuk skin on di Cv. Bee Jay Seafoods yaitu dalam bentuk segar, sedangkan bahan pembantu yang digunakan adalah air dan es.
 
Publisher Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
 
Date 2015-04-14
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article
 
Format application/pdf
 
Identifier https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/285
10.5281/jsapi.v6i1.285
 
Source Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 6 No. 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 47-63
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 6 No 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 47-63
2503-2283
2086-3861
10.5281/jsapi.v6i1
 
Language ind
 
Relation https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/285/273
 
Rights Copyright (c) 2015 Lovi Sandra, Husnur Riayah
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0