THE PROCESS OF FREEZING FISH FILLETS ANGGOLISHAPE “SKIN ON” CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO, EAST JAVA
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan
View Archive InfoField | Value | |
Title |
THE PROCESS OF FREEZING FISH FILLETS ANGGOLISHAPE “SKIN ON” CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO, EAST JAVA
PROSES PEMBEKUAN FILLET IKAN ANGGOLI BENTUK SKIN ON DI CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO JAWA TIMUR |
|
Creator |
Sandra, Lovi
Riayah, Husnur |
|
Subject |
Freezing, anggoli fish, fillets, skin on.
Pembekuan, ikan anggoli, fillet, skin on. |
|
Description |
The purpose of this study was to determine the direct range of the freezing process Anggoli fish fillet products (Pristipomoides multidens) in the shape of skin on (SKO) held at Jay Bee Seafoods CV Probolinggo, East Java. The research was conducted in January to April 2014. The method used in this research is the survey method, the primary data is taken through observation, interviews, documentation and direct participation in the field. Secondary data was collected through literature. The data were analyzed descriptively. Fish freezing process Anggoli (p.multidens) in the form of skin on (SKO) carried out in CV Bee Jay Probolinggo include the following stages: 1) Acceptance of raw materials; 2) sorting I; 3) weighing I; 4) shelter; 5) cleaning the fish scales; 6) washing II; 7) the fillet; 8) the lifting of thorns; 9) trimming; 10) sorting of products; 11) washing III; 12) packaging and vacuum process; 13) freezing, 14) detection products, 15) packing; 16) storage; and 16) export. Raw materials in fish fillet products Anggoli form of skin on Cv. Jay Bee Seafoods in the form of fresh, whereas the auxiliary materials used are water and ice.
Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui secara langsung rangkaian proses pembekuan produk fillet ikan Anggoli (Pristipomoides multidens) dalam bentuk skin on (SKO) yang dilaksanakan di CV Bee Jay Seafoods Probolinggo Jawa Timur. Penelitian dilaksanakan pada bulan Januari sampai dengan April 2014. Metode yang digunakan dalam peneltian ini adalah adalah metode survey, data primer diambil melalui observasi, wawancara, dokumentasi serta partisipasi langsung di lapangan. Sedangkan data sekunder dikumpulkan melalui studi pustaka. Analisis data dilakukan secara deskriptif. Proses pembekuan ikan Anggoli (p.multidens) dalam bentuk skin on (SKO) yang dilaksanakan di CV Bee Jay Probolinggo meliputi tahapan sebagai berikut: 1) Penerimaan bahan baku; 2) sortasi I; 3) penimbangan I; 4) penampungan; 5) penyisikan; 6) pencucian II; 7) pemfilletan; 8) pencabutan duri; 9) trimming; 10) sortasi produk; 11) pencucian III; 12) pengemasan dan pemvacuman; 13) pembekuan, 14) pendeteksian produk, 15) packing, 16) penyimpanan dan ekspor. Bahan baku pada produk fillet ikan Anggoli bentuk skin on di Cv. Bee Jay Seafoods yaitu dalam bentuk segar, sedangkan bahan pembantu yang digunakan adalah air dan es. |
|
Publisher |
Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
|
|
Date |
2015-04-14
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer-reviewed Article |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/285
10.5281/jsapi.v6i1.285 |
|
Source |
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 6 No. 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 47-63
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 6 No 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 47-63 2503-2283 2086-3861 10.5281/jsapi.v6i1 |
|
Language |
ind
|
|
Relation |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/285/273
|
|
Rights |
Copyright (c) 2015 Lovi Sandra, Husnur Riayah
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
|