Record Details

APPLICATION OF SANITATION AND HYGIENE IN FREEZING FISH ANGGOLI (Pristipomoides multidens) IN CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO EAST JAVA

Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title APPLICATION OF SANITATION AND HYGIENE IN FREEZING FISH ANGGOLI (Pristipomoides multidens) IN CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO EAST JAVA
PENERAPAN SANITASI DAN HIYGIENE PADA PEMBEKUAN IKAN ANGGOLI (Pristipomoidesmultidens) DI CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO JAWA TIMUR
 
Creator Sandra, Lovi
Juhairiyah, Juhairiyah
 
Subject Saniatsi, Hiygiene, Freezing.
saniatsi, hiygiene, pembekuan
 
Description Sanitation is defined as disease prevention efforts by eliminating the environmental factors associated with disease transfer chain. While Hiygiene is the effort to control food-borne illnesses. The purpose of this study was to investigate the application of sanitary and hiygiene on freezing fish anggoli. The research was carried out in the CV. Jay Bee Seafoods Village Mayangan Probolinggo, East Java in January to April 2014. The method used in this research is a survey method, the technique of primary data collection is done through observation, interviews, documentation and direct participation in the field. The application of sanitary and hiygiene on freezing fish Anggoli (Pristipomoides multidens) CV. Jay Bee Seafoods form of sanitation and hygiene activities Personal, Environment, Raw Materials and Infrastructures. Additionally conducted prevention of cross contamination and waste handling.
Sanitasi diartikan sebagai usaha pencegahan penyakit dengan cara menghilangkan faktor-faktor lingkungan yang berkaitan dengan rantai perpindahan penyakit. Sedangkan Hiygiene adalah usaha pengendalian penyakit yang ditularkan melalui makanan. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui penerapan sanitasi dan hiygiene pada pembekuan ikan anggoli. Penelitian ini dilakukan di CV. Bee Jay Seafoods  Kelurahan Mayangan Kabupaten Probolinggo Jawa Timur pada bulan   Januari sampai dengan April 2014. Metode yang digunakan dalam peneltian ini adalah metode survey, dengan teknik pengambilan data primer dilakukan melalui observasi, wawancara, dokumentasi serta partisipasi langsung di lapangan. Penerapan sanitasi dan hiygiene pada pembekuan ikan Anggoli (Pristipomoides multidens)  di CV. Bee Jay Seafoods berupa  kegiatan sanitasi dan higiene Personal, Lingkungan, Bahan Baku serta Sarana dan Prasarana. Selain itu dilakukan pencegahan kontaminasi silang dan penanganan limbah.
 
Publisher Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
 
Date 2015-04-13
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article
 
Format application/pdf
 
Identifier https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/284
10.5281/jsapi.v6i1.284
 
Source Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 6 No. 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 36-46
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 6 No 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 36-46
2503-2283
2086-3861
10.5281/jsapi.v6i1
 
Language ind
 
Relation https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/284/272
 
Rights Copyright (c) 2015 Lovi Sandra, Juhairiyah Juhairiyah
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0