APPLICATION OF SANITATION AND HYGIENE IN FREEZING FISH ANGGOLI (Pristipomoides multidens) IN CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO EAST JAVA
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan
View Archive InfoField | Value | |
Title |
APPLICATION OF SANITATION AND HYGIENE IN FREEZING FISH ANGGOLI (Pristipomoides multidens) IN CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO EAST JAVA
PENERAPAN SANITASI DAN HIYGIENE PADA PEMBEKUAN IKAN ANGGOLI (Pristipomoidesmultidens) DI CV. BEE JAY SEAFOODS PROBOLINGGO JAWA TIMUR |
|
Creator |
Sandra, Lovi
Juhairiyah, Juhairiyah |
|
Subject |
Saniatsi, Hiygiene, Freezing.
saniatsi, hiygiene, pembekuan |
|
Description |
Sanitation is defined as disease prevention efforts by eliminating the environmental factors associated with disease transfer chain. While Hiygiene is the effort to control food-borne illnesses. The purpose of this study was to investigate the application of sanitary and hiygiene on freezing fish anggoli. The research was carried out in the CV. Jay Bee Seafoods Village Mayangan Probolinggo, East Java in January to April 2014. The method used in this research is a survey method, the technique of primary data collection is done through observation, interviews, documentation and direct participation in the field. The application of sanitary and hiygiene on freezing fish Anggoli (Pristipomoides multidens) CV. Jay Bee Seafoods form of sanitation and hygiene activities Personal, Environment, Raw Materials and Infrastructures. Additionally conducted prevention of cross contamination and waste handling.
Sanitasi diartikan sebagai usaha pencegahan penyakit dengan cara menghilangkan faktor-faktor lingkungan yang berkaitan dengan rantai perpindahan penyakit. Sedangkan Hiygiene adalah usaha pengendalian penyakit yang ditularkan melalui makanan. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui penerapan sanitasi dan hiygiene pada pembekuan ikan anggoli. Penelitian ini dilakukan di CV. Bee Jay Seafoods Kelurahan Mayangan Kabupaten Probolinggo Jawa Timur pada bulan Januari sampai dengan April 2014. Metode yang digunakan dalam peneltian ini adalah metode survey, dengan teknik pengambilan data primer dilakukan melalui observasi, wawancara, dokumentasi serta partisipasi langsung di lapangan. Penerapan sanitasi dan hiygiene pada pembekuan ikan Anggoli (Pristipomoides multidens) di CV. Bee Jay Seafoods berupa kegiatan sanitasi dan higiene Personal, Lingkungan, Bahan Baku serta Sarana dan Prasarana. Selain itu dilakukan pencegahan kontaminasi silang dan penanganan limbah. |
|
Publisher |
Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
|
|
Date |
2015-04-13
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer-reviewed Article |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/284
10.5281/jsapi.v6i1.284 |
|
Source |
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 6 No. 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 36-46
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 6 No 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 36-46 2503-2283 2086-3861 10.5281/jsapi.v6i1 |
|
Language |
ind
|
|
Relation |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/284/272
|
|
Rights |
Copyright (c) 2015 Lovi Sandra, Juhairiyah Juhairiyah
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
|