Record Details

MAKING SHREDDED OF CATFISH (Pangasius hypophthalmus) IN PRADIPTA JAYA FOOD PROBOLINGGO

Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title MAKING SHREDDED OF CATFISH (Pangasius hypophthalmus) IN PRADIPTA JAYA FOOD PROBOLINGGO
PEMBUATAN ABON IKAN PATIN (Pangasius hypophthalmus) DI PRADIPTA JAYA FOOD PROBOLINGGO
 
Creator Jasila, Ismi
Zahro, Fadilatuz
 
Subject Abon,catfish,Pradipta JayaFood
Abon, patin, Pradipta Jaya Food
 
Description The  purpose  of  this  study  was  to  determine  the  processing  of  shredded  catfish  (Pangasius  hypophthalmus),  knowing  the  nutrient  content  in  the  shredded  catfish  and  shredded  catfish  production  costs  in  Pradipta  Jaya  Food  Bulk  Grinting  Probolinggo.  The  study  was  conducted  over  three  (3)  months,  from  February  2015  to  April  2014.  The  method  used  in  this  study  is  a  survey,  primary  data  collected  by  field  observation,  participation,  interviews,  and  documentation.  Secondary  data  was  collected  through  literature.  Based  on  the  results  of  the  research  can  be  informed  that  the  processing  of  shredded  catfish  (Pangasius  hypophthalmus)  conducted  in  Pradipta  Jaya  Food  Probolinggo  include  the  following  stages:  receipt  of  raw  materials,  weighing  first,  washing,  steaming,  weeding,  filtration  (draining),  the  first  milling,  weighing  both  ,  mixing  spices,  oven,  milling  second,  sieving,  third  weighing,  packaging,  storage,  and  marketing.  Shredded  catfish  containing  43.30%  protein  content,  fat  content  of  10.50%,  2.37%  moisture  content,  carbohydrate  content  of  37.35%,  gross  profit  earned  on  each  product  shredded  catfish  Rp.  1.1139  million.
Tujuan  dari  penelitian  ini  adalah  untuk  mengetahui  proses  pengolahan  abon  ikan  patin  (Pangasius  hypophthalmus),  mengetahui  kandungan  gizi  pada  abon  ikan  patin  serta  biaya  produksi  abon  ikan  patin  di    Pradipta  Jaya  Food  Curah  Grinting  Probolinggo.  Penelitian  dilaksanakan  selama  3  (tiga)  bulan,  mulai  Februari  2015  sampai  dengan  April  2014.  Metode  yang  digunakan  dalam  Penelitian  ini  adalah  survey,  data  primer  diambil  dengan  cara  observasi  lapangan,  partisipasi,  wawancara,  dan  dokumentasi.  Sedangkan  data  sekunder  dikumpulkan  melalui  studi  pustaka.  Berdasarkan  hasil  penelitian  dapat  diinformasikan  bahwa  proses  pengolahan  abon  ikan  patin  yang  dilaksanakan  di  Pradipta  Jaya  Food  Probolinggo  meliputi  tahapan  sebagai  berikut:  penerimaan  bahan  baku,  penimbangan  pertama,  pencucian,  pengukusan,  penyiangan,  penyaringan  (penirisan),  penggilingan  pertama,  penimbangan  kedua,  pencampuran  bumbu,  pengovenan,  penggilingan  kedua,  penganyakan,  penimbangan  ketiga,  pengemasan,  penyimpanan,    dan  pemasaran.  Abon  ikan  patin  mengandung  kadar  protein  43,30%,  kadar  lemak  10,50%,  kadar  air  2,37  %,  kadar  karbohidrat  37,35%,  laba  kotor  yang  diperoleh  pada  setiap  produksi  abon  ikan  patin  yakni  Rp.  1.113.900,-.
 
Publisher Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
 
Date 2015-04-13
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article
 
Format application/pdf
 
Identifier https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/283
10.5281/jsapi.v6i1.283
 
Source Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 6 No. 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 20-35
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 6 No 1 (2015): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 20-35
2503-2283
2086-3861
10.5281/jsapi.v6i1
 
Language ind
 
Relation https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/283/271
 
Rights Copyright (c) 2015 Ismi Jasila, Fadilatuz Zahro
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0