Record Details

FISH GELATIN and ITS UTILIZATION

Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title FISH GELATIN and ITS UTILIZATION
GELATIN IKAN DAN PEMANFAATANNYA
 
Creator Muflih, Achmad
 
Subject gelatin, fish bone, fish skin
gelatin, tulang ikan, kulit ikan.
 
Description Demand for Industrial gelatin in Indonesia is increasing, This is because gelatin widely used by the pharmaceutical industry, food and non food. In 2002 the import demand gelatin for industry reached 2,144 tons and in 2003 increased to 6,233 tons. Statistical data in January-Desmber 2009, the government imported gelatin amounted to 3,124,255 kg with the import value reached US $ 16,741,918. Gelatin is imported from countries China, Japan, Germany, France da Australia. Gelatin is imported by the government are produced from raw materials pigskin, cowhide and cow bones. Gelatin is a result of hydrolysis of fish protein in fish bone, fish skin.
Permintaan gelatin bagi Industri di Indonesia semakin meningkat, Hal ini disebabkan karena gelatin banyak dimanfaatkan oleh industri farmasi, pangan dan non pangan. Pada Tahun 2002 permintaan impor gelatin untuk  kebutuhan industry mencapai 2.144 ton  dan pada tahun 2003 meningkat menjadi 6.233 ton. Data statistik pada bulan Januari-Desmber 2009, pemerintah mengimpor gelatin sebesar 3.124.255 kg dengan nilai impor mencapai US$ 16.741.918. Gelatin ini diimpor dari Negara China, Jepang, Jerman, Perancis da Australia. Gelatin yang dimpor oleh pemerintah diproduksi dari  bahan baku kulit babi, kulit sapi dan tulang sapi. Gelatin dari ikan adalah hasil hidrolisa protein yang terdapat pada tulang ikan, kulit ikan.
 
Publisher Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
 
Date 2014-10-17
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article
 
Format application/pdf
 
Identifier https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/280
10.5281/jsapi.v5i2.280
 
Source Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 5 No. 2 (2014): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 105-107
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 5 No 2 (2014): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 105-107
2503-2283
2086-3861
10.5281/jsapi.v5i2
 
Language ind
 
Relation https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/280/268
 
Rights Copyright (c) 2014 Achmad Muflih
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0