FISH GELATIN and ITS UTILIZATION
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan
View Archive InfoField | Value | |
Title |
FISH GELATIN and ITS UTILIZATION
GELATIN IKAN DAN PEMANFAATANNYA |
|
Creator |
Muflih, Achmad
|
|
Subject |
gelatin, fish bone, fish skin
gelatin, tulang ikan, kulit ikan. |
|
Description |
Demand for Industrial gelatin in Indonesia is increasing, This is because gelatin widely used by the pharmaceutical industry, food and non food. In 2002 the import demand gelatin for industry reached 2,144 tons and in 2003 increased to 6,233 tons. Statistical data in January-Desmber 2009, the government imported gelatin amounted to 3,124,255 kg with the import value reached US $ 16,741,918. Gelatin is imported from countries China, Japan, Germany, France da Australia. Gelatin is imported by the government are produced from raw materials pigskin, cowhide and cow bones. Gelatin is a result of hydrolysis of fish protein in fish bone, fish skin.
Permintaan gelatin bagi Industri di Indonesia semakin meningkat, Hal ini disebabkan karena gelatin banyak dimanfaatkan oleh industri farmasi, pangan dan non pangan. Pada Tahun 2002 permintaan impor gelatin untuk kebutuhan industry mencapai 2.144 ton dan pada tahun 2003 meningkat menjadi 6.233 ton. Data statistik pada bulan Januari-Desmber 2009, pemerintah mengimpor gelatin sebesar 3.124.255 kg dengan nilai impor mencapai US$ 16.741.918. Gelatin ini diimpor dari Negara China, Jepang, Jerman, Perancis da Australia. Gelatin yang dimpor oleh pemerintah diproduksi dari bahan baku kulit babi, kulit sapi dan tulang sapi. Gelatin dari ikan adalah hasil hidrolisa protein yang terdapat pada tulang ikan, kulit ikan. |
|
Publisher |
Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
|
|
Date |
2014-10-17
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer-reviewed Article |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/280
10.5281/jsapi.v5i2.280 |
|
Source |
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 5 No. 2 (2014): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 105-107
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 5 No 2 (2014): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 105-107 2503-2283 2086-3861 10.5281/jsapi.v5i2 |
|
Language |
ind
|
|
Relation |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/280/268
|
|
Rights |
Copyright (c) 2014 Achmad Muflih
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
|