Record Details

EFFECT OF Lactobacillus plantarum inoculum 1A-2 AND 1BL-2 silage WASTE OF QUALITY TUNA (Thunnus atlanticus)

Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title EFFECT OF Lactobacillus plantarum inoculum 1A-2 AND 1BL-2 silage WASTE OF QUALITY TUNA (Thunnus atlanticus)
PENGARUH INOKULUM LACTOBACILLUS PLANTARUM 1A-2 DAN 1BL-2 TERHADAP KUALITAS SILASE LIMBAH IKAN TUNA (Thunnus atlanticus)
 
Creator Ramli, Ramli
 
Subject Waste Tuna, Silage, Fish Feed.
 
Description One effort to the waste treatment is through the process of making fish silage. The main BAL cultures used in research adalah Lactobacillus-2 1BL plantarum and Lactobacillus plantarum 1A-2 obtained from the microbiology laboratory University School of Medicine Brawijaya. Waste tuna obtained from PT. Beeje Food Probolinggo. Treatment applied by varying the addition of lactic acid bacteria inoculum (0%, 0.1%, 0.3%, 0.5% and 1% (v / w)), either as a single inoculum (L. plantarum 1BL- 2 or L. plantarum 1A-2) and as an inoculum mixture (L. 1BL plan-indigo-2 and 1A-2) .Parameter measured as good quality silage is: dry matter (% DM), ash (%), organic matter (% BO), silage temperature (0C), the percentage of damage to silage, pH, the amount of BAL (log 10 cfu). From this study showed that the use of Lactobacillus plantarum inoculum 1A-2 and Lactobacillus plantarum 1BL-2 with different variations and concentrations provides good enough influence on the quality of silage as feed for fish. Single inoculum 1A-2 produces a lower pH (3,67- 4,18) and lactic acid content of 0.30 to 0.34 mg mL-1. In all treatments, the level of damage is quite small (<5%). Loss of dry matter, with the addition of a single inoculum provide a relatively small number of loss is 1BL-2 (0.01 to 3.97%) and 1A-2 (0.31 to 5.18%). Inoculum concentration treatments do not provide a real difference to the quality of silage, making it the smallest concentration at 0.1% v / w which is recommended to be added to the silage-making.
 
Salah satu upaya untuk pengolahan limbah tersebut yaitu melalui proses pembuatan silase ikan. Biakan BAL utama yang digunakan dalam penelitian adalah Lactobacillus plantarum 1BL-2 dan Lactobacillus plantarum 1A-2 yang diperoleh dari laboratorium mikrobiologi Fakultas Kedokteran Universitas Brawijaya. Limbah ikan tuna diperoleh dari PT. Beeje Food Probolinggo. Perlakuan yang diterapkan dengan memvariasikan penambahan jumlah inokulum bakteri asam laktat (0%; 0,1%; 0,3%; 0,5%; dan 1% (v/w)), baik sebagai inokulum tunggal (L. plantarum 1BL-2 atau  L. plantarum 1A-2) dan sebagai inokulum campuran (L. plan-tarum 1BL-2 dan 1A-2).Parameter yang diukur sebagai kualitas silase yang baik adalah: bahan kering (% BK), abu (%), bahan organik (% BO), suhu silase (0C), persentase kerusakan silase, pH, jumlah BAL (log 10 cfu). Dari penelitian ini diperoleh hasil bahwa Penggunaan inokulum Lactobacillus plantarum 1A-2 dan Lactobacillus plantarum 1BL-2 dengan berbagai variasi dan konsentrasi memberikan berpengaruh cukup baik terhadap kualitas silase sebagai pakan ikan. Inokulum tunggal 1A-2 menghasilkan pH yang lebih rendah (3,67- 4,18) dan kandungan asam laktat 0,30-0,34 mg mL-1. Pada semua perlakuan, tingkat kerusakannya cukup kecil (< 5%). Kehilangan bahan kering, dengan penambahan inoculum tunggal memberikan jumlah kehilangan yang relatif kecil yaitu 1BL-2 (0,01-3,97%) dan 1A-2 (0,31-5,18%). Perlakuan konsentrasi inokulum tidak memberikan perbedaan nyata terhadap kualitas silase, sehingga konsentrasi paling kecil yaitu 0,1% v/w yang dianjurkan untuk ditambahkan pada pembuatan silase.
 
Publisher Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
 
Date 2014-04-27
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article
 
Format application/pdf
 
Identifier https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/213
10.5281/jsapi.v5i1.213
 
Source Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 5 No. 1 (2014): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 25-30
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 5 No 1 (2014): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 25-30
2503-2283
2086-3861
10.5281/jsapi.v5i1
 
Language ind
 
Relation https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/213/202
 
Rights Copyright (c) 2014 Ramli Ramli
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0