PROCESSING Stolephorus commersonii At PT. DWI BINA UTAMA (DBU) KALIASIN, TANJUNG PACINAN, MANGARAN, DISTRICT OF SITUBONDO
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan
View Archive InfoField | Value | |
Title |
PROCESSING Stolephorus commersonii At PT. DWI BINA UTAMA (DBU) KALIASIN, TANJUNG PACINAN, MANGARAN, DISTRICT OF SITUBONDO
PROSES PENGOLAHAN TERI NASI (Stolephorus commersonii) Di PT. DWI BINA UTAMA (DBU) DUSUN KALIASIN DESA TANJUNG PECINAN KECAMATAN MANGARAN, KABUPATEN SITUBONDO |
|
Creator |
Junianingsih, Ika
Ramli, Ramli |
|
Subject |
S. commersonii
Fishery product NaCl S. Commersonii, produk perikanan NaCl |
|
Description |
Stolephurus commersonii is one of fishery products into the non-oil export commodities that are being developed, so it needs to be a good handling or processing, so that it can also be S. commersonii consumed in areas far from producing regions. In marketing, S. commersonii can be found in the form of fresh fish and in the form of processed fish. The purpose of research is to explain about the processing of S. commersonii). From the results of this study was able to conclude that the raw material in the production of rice in the company anchovies are stolep Horus commersonil in wet form (Raw Material). While food additives used are salt (NaCl) and supporting material in the form of water and ice. The production process consists of rice teri receipt of raw materials. Washing, boiling, draining, drying, sorting, sizing, packaging, cold storage in cold storage.
Teri nasi (Stolephurus Commersonii) merupakan salah satu hasil perikanan yang menjadi komoditas ekspor non migas yang sedang dikembangkan, sehingga perlu adanya suatu penanganan atau pengolahan yang baik, agar teri nasi ini dapat pula di konsumsi di daerah yang jauh dari daerah penghasil. Dalam pemasarannya, teri nasi ini dapat di temukan dalam bentuk ikan segar dan dalam bentuk ikan olahan. Tujuan penelitian adalah untuk menjelaskan tentang proses pengolahan teri nasiĀ (Stolephorus Commersonii).Dari hasilĀ penenelitian ini dapat di simpulkan bahwa bahan baku dalam produksi teri nasi di perusahaan ini adalah ikan teri nasi (stolep horus commersonil) dalam bentuk basah (Raw Material). Sedangkan bahan tambahan pangan yang digunakan adalah garam (NaCl) dan bahan pembantu berupa air dan es. Proses produksi teri nasi terdiri dari penerimaan bahan baku. Pencucian, perebusan, penirisan, penjemuran, sortasi, sizing, pengemasan, penyimpanan dingin di dalam cold storage. |
|
Publisher |
Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
|
|
Date |
2013-04-25
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer-reviewed Article |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/200
10.5281/jsapi.v4i1.200 |
|
Source |
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 4 No. 1 (2013): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 35-42
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 4 No 1 (2013): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 35-42 2503-2283 2086-3861 10.5281/jsapi.v4i1 |
|
Language |
ind
|
|
Relation |
https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/200/187
|
|
Rights |
Copyright (c) 2013 Ika Junianingsih, Ramli Ramli
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
|