Record Details

PROCESSING Stolephorus commersonii At PT. DWI BINA UTAMA (DBU) KALIASIN, TANJUNG PACINAN, MANGARAN, DISTRICT OF SITUBONDO

Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title PROCESSING Stolephorus commersonii At PT. DWI BINA UTAMA (DBU) KALIASIN, TANJUNG PACINAN, MANGARAN, DISTRICT OF SITUBONDO
PROSES PENGOLAHAN TERI NASI (Stolephorus commersonii) Di PT. DWI BINA UTAMA (DBU) DUSUN KALIASIN DESA TANJUNG PECINAN KECAMATAN MANGARAN, KABUPATEN SITUBONDO
 
Creator Junianingsih, Ika
Ramli, Ramli
 
Subject S. commersonii
Fishery product
NaCl
S. Commersonii,
produk perikanan
NaCl
 
Description Stolephurus commersonii is one of fishery products into the non-oil export commodities that are being developed, so it needs to be a good handling or processing, so that it can also be S. commersonii consumed in areas far from producing regions. In marketing, S. commersonii can be found in the form of fresh fish and in the form of processed fish. The purpose of research is to explain about the processing of S. commersonii). From the results of this study was able to conclude that the raw material in the production of rice in the company anchovies are stolep Horus commersonil in wet form (Raw Material). While food additives used are salt (NaCl) and supporting material in the form of water and ice. The production process consists of rice teri receipt of raw materials. Washing, boiling, draining, drying, sorting, sizing, packaging, cold storage in cold storage.
Teri nasi (Stolephurus Commersonii) merupakan salah satu hasil perikanan yang menjadi komoditas ekspor non migas yang sedang dikembangkan, sehingga perlu adanya suatu penanganan atau pengolahan yang baik, agar teri nasi ini dapat pula di konsumsi di daerah yang jauh dari daerah penghasil. Dalam pemasarannya, teri nasi ini dapat di temukan dalam bentuk ikan segar dan dalam bentuk ikan olahan. Tujuan penelitian adalah untuk menjelaskan tentang proses pengolahan teri nasiĀ  (Stolephorus Commersonii).Dari hasilĀ  penenelitian ini dapat di simpulkan bahwa bahan baku dalam produksi teri nasi di perusahaan ini adalah ikan teri nasi (stolep horus commersonil) dalam bentuk basah (Raw Material). Sedangkan bahan tambahan pangan yang digunakan adalah garam (NaCl) dan bahan pembantu berupa air dan es. Proses produksi teri nasi terdiri dari penerimaan bahan baku. Pencucian, perebusan, penirisan, penjemuran, sortasi, sizing, pengemasan, penyimpanan dingin di dalam cold storage.
 
Publisher Faculty of Science and Technology University Ibrahimy
 
Date 2013-04-25
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article
 
Format application/pdf
 
Identifier https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/200
10.5281/jsapi.v4i1.200
 
Source Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol. 4 No. 1 (2013): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 35-42
Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan; Vol 4 No 1 (2013): Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan; 35-42
2503-2283
2086-3861
10.5281/jsapi.v4i1
 
Language ind
 
Relation https://journal.ibrahimy.ac.id/index.php/JSAPI/article/view/200/187
 
Rights Copyright (c) 2013 Ika Junianingsih, Ramli Ramli
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0